Флоридська пума: опис виду, боротьба за виживання і допомогу людини кішкам

Пума — представник сімейства котячих, один з найбільш хитрих і обережних хижаків. Перші її опису з’явилися відразу після відкриття Америки. Американців вражала спритність, лютість, підступність цієї кішки, а разом з тим її краса і граціозність змушувала захоплюватися. Ареал поширювався на 13 тисяч кілометрів, від тропічних лісів до напівпустель.

До появи Нового Світу у індіанців вона вважалася священною твариною.

Після завоювання Америки почалася активна полювання на королівських пум, так називали їх місцеві жителі. Спочатку заради забави, потім шкури і навіть м’яса. Винищення було масовим і через деякий час знайти тварину в околицях стало практично неможливо. У минулому столітті їх залишилося кілька тисяч, види опинилися на межі вимирання. Стали створювати заповідники, заборонили полювання на них. В даний час налічується близько 30 000 видів. Хоча, зараз пума не знаходиться на межі вимирання, деякі види залишаються дуже рідкісними.

Флоридські — рідкісний вид з роду пуми

Одним зникаючим видом і є Флоріди пума. У 1979 році залишилося десь близько 20 особин. Вони вимерли через:

  • осушення боліт;
  • вирубки тропічних лісів;
  • спортивного полювання;
  • утиск людиною території проживання.

Внаслідок цього, знизилася здатність до відтворення потомства. Бідність генетичного матеріалу призвело до того, що стали народжуватися дитинчата з каліцтвами, підвищилася сприйнятливість до хвороб. В результаті заселення просторів, Флоріди пума була загнана в південні ліси Флориди, де і зараз вона мешкає на територіях заповідника. Тут знаходиться близько 160 особин. У Червоній книзі Флоріди пума занесена як вимираючий вид.

Головною причиною зникнення є втрата місця свого ареалу. Причина в тому, що ліси Флориди зникають в кілька разів швидше, ніж, припустимо, тропічні ліси Південної Америки. А це означає, що для флоридського виду пум немає маленького шансу на розширення своєї популяції. Тому на допомогу приходить людина, створюючи заповідники і заказники, де за пумою ведеться суворий контроль, вішають радіоприймачі для відстеження переміщень. Зараз йде робота вчених, спрямована на можливість стійкого схрещування флоридской пуми з іншими підвидами. Планується розселення в інші штати, хоча це завдання досить складна.

Опис флоридской пуми

Флоридська пума серед своїх представників має такі особливості:

  • гнучке, пружне тіло;
  • високі лапи;
  • густий, грубий хутро темно-рудого окрасу;
  • хвіст довгий, загнутий на кінчику в результаті близькоспорідненого схрещування всередині виду;
  • голова невелика, з «римським» профілем.

Вага дорослої особини досягає до 27- 50 кг. Вона вправно лазить по деревах і гірських схилах. Стрибає на висоту до 2.5 м, а в довжину до 6 м. Крім того, добре себе почуває на пересіченій місцевості. Завдяки міцним м’язовим лапам може розвивати швидкість до 50 км / год, хоча на короткі відстані.

Пума дуже тихе, самотнє тварина. Вона намагається уникати не тільки інші види близьких пологів, а й власний вид. Тільки в період спарювання пума підпускає до себе іншу особину. Самець самостійно знаходить самку в період тічки на її території і протягом одного тижня утворюють пару, спільно полюючи. Після періоду спарювання самець залишає місце проживання самки і більше сюди не повертається. Сім’я створюється тільки між самкою і її дитинчатами.

Вагітність триває близько 3-х місяців, з одного посліду буває 2-3 дитинчати. Як і у всіх котячих, вони народжуються сліпими, але досить сильними, швидко набирають досвід. Коли кошенятам виповнюється місяць, вони вже самостійно можуть залишати своє лігво, але під суворим контролем матері. Молоко пум в кілька разів жирніше коров’ячого, що дає можливість дитинчат стрімко набирати вагу. Годує молоком самка до 3-х місячного віку. По закінченню першого року життя молода особина залишає свій послід і починає самостійне життя, вибираючи собі територію.

Боротьба за існування в природних умовах

Ареал потрібно великий, що робиться скрутним в умовах знищення лісів. Відбуваються конфлікти між особинами, особливо самців, де нерідко настає загибель одного з них. Флоридські кішки, будучи загнаними в топи південних боліт, змушені боротися за територію з крокодилами. Таке неможливо їх східним побратимам. Відомі випадки, коли кішка виходила переможцем у цій боротьбі, аж до загибелі алігатора. Змагаються пуми і з вовками, своїми давніми ворогами. Вовки викрадають у них їжу, нападають на молодих пум-одинаків, нерідко вбиваючи її.

Умовою виживання стає і наявність достатньої кількості дичини на квадратні метри проживання. Для підтримки життєдіяльності, дорослої особи необхідно два рази на тиждень зловити велику тварину, і ще більше, якщо є кошенята. Хоча до 80% атак проходить успішно, через спритності і швидкої реакції кішки, відсутність необхідної їжі може привести до голодування.

Голодна пума, видобутком якої частіше стають олені, не гребує і іншими дрібними тваринами: єноти, кролики, білки та інші гризуни. Бувають випадки, коли територія кішки є сусідами з людськими населення, пума нападає на свійську худобу та птицю. Причому вбиває більше, ніж може спожити. Вона ретельно замасковуватися тушки убитих тварин і тривалий час харчується зі своєї комори.

Трапляються зіткнення і з людиною. Хоча пуми намагаються обходити стороною поселення, все ж відомі випадки нападу на людину і навіть з летальним результатом. Найчастіше це були діти або люди невисокого зросту. Причина цих нападів банальна — людина займає ареал пуми, витісняючи її, щоб вижити вона повинна пристосовуватися. Але навіть будучи таким небезпечним сусідом, потрібно докласти зусиль для підтримки цього виду. Адже, створюючи дикі простори проживання, пума може мирно існувати з людиною.

Ссылка на основную публикацию