Хто така сова: як її назвати, що вона їсть і особливості виду

Сова була відома серед людей дуже давно. За своїм біологічним характеристикам вона є нічний хижий птах. До того ж для неї характерна деяка схожість у зовнішності з іншими хижаками, які ведуть денний спосіб життя. Проте назвати їх родичами не можна, так як вони мають ряд відмінностей між собою.

Що спільного у цього загону та інших хижих птахів?

В першу чергу для того, щоб можна було назвати тварину родичем іншого, необхідно крім зовнішніх схожестей аналізувати їх на наявність загальних предків. А тут видно, що сови є абсолютно чужими по відношенню до інших хижим птахам. Тим не менш схожого дуже багато:

  • І хижі птахи і сови в якості жертв свого раціону вибирають теплокровних тварин.
  • Нічні птахи мають сильні дзьоби, які дозволяють їм легше вбивати здобич
  • Також і нічні птахи, і хижі птахи мають дуже гострими кігтями, призначеними для тієї ж мети.

Причини нічного способу життя

Герої цієї статті ведуть нічний спосіб життя. Очі досить непогано пристосовані до темряви, що робить тварина здатним до полювання. Нерухомі об’єкти совами розпізнаються при рівні освітлення всього в дві мільйонних люкса. Деякі люди вважають, що сови досить погано бачать в денний час. Але це не так. Нічний спосіб життя цих пернатих обумовлений такими причинами:

  • Вони живуть вночі з тієї причини, що в цей час виходять гризуни, які є для цих пернатих кращим ласощами. Наївні миші вважають, що якщо вони будуть вести нічний спосіб життя, то їх ніхто не побачить. А ось немає, так як сови налаштовані на поїдання мишей. Крім того, нічні птахи добре чують, тому найменший шерех мишей буде чути.
  • В принципі, сови роблять уночі той же, що і миші, тільки більш ефективно. Вони ховаються від ворогів. Незрозуміло чому, але сам її вигляд викликає у інших тварин агресію навіть у тому випадку, якщо вона нічого не зробила. Ось і доводиться бідолахам ховатися від них. До речі, сова не відлітає від людини, коли він до неї підходить, не тому, що не бачить його, а щоб не видати себе остаточно.

Як бачимо, нічні хижаки мають досить вагомі причини, чому вони вдень сплять, а вночі виходять на полювання. Саме такий режим дня робить цих тварин максимально выживаемыми. Якщо вони не виходили на полювання вночі, то не було б ні їжі, ні життя. Адже сову б просто банально заклювали в цьому випадку. Так що нічні птахи добре влаштувалися.

Загальна характеристика

Совами називають не один біологічний вид, а кілька, об’єднаних в одне сімейство. За біологічною класифікацією вони відносяться до ряду совоподібних, який ще входить велика кількість інших нічних пернатих. Наприклад, в цей загін входять такі види, як сови звичайні і сови сипуховые. А також сюди входять інші види.

Що стосується ваги, то він може відрізнятися в залежності від виду. Вони можуть бути як дуже легкими (120 грам), так і досить важкими (600 грам, що більше ніж половина кілограма). Не тільки вага відрізняється у пернатих від виду до виду, але і зростання. Наприклад, будинковий сич має зріст всього 20 сантиметрів. А ось біла сова має довжину тулуба цілих 65 сантиметрів.

Що стосується тривалості життя, то зазвичай вона стандартна для більшої частини видів. Як правило, середня тривалість життя нічних хижаків становить 12 років. Максимально зафіксована тривалість життя даних пернатих — 18 років. Все залежить від того, що сова їсть і в яких умовах вона живе. Деякі люди вважають, що даний показник може залежати від того, як назвати сову. Але це, швидше за все, неправда. Ви можете дати їй будь-яке ім’я, якщо вона знаходиться у вас вдома.

Спарювання відбувається зазвичай у березні-липні. Статеве дозрівання у пернатих починається десь до року або двох, залежно від виду. Точно сказати про генеральну сукупність сов можна, так як вона може мати різні характеристики. Так, самих видів цього загону налічується більше сотні. Якщо бути більш точним, то існує 134 виду. Несуть сови зазвичай від 4 до 11 яєць в рік. Іноді буває, що зноситься таку кількість два рази в рік, але це вже поодинокі випадки. Яйця высиживаются самкою протягом 4-5 тижнів. Пташенята вперше літають десь протягом 5-8 тижнів життя, а залишають гніздо після 12 тижнів.

Що їсть сова

Особливості харчування нічних хижаків можуть відрізнятися від виду до виду. Вони можуть їсти як гризунів, так і когось з представників таких тварин, як:

  • Птахи
  • Земляні хробаки
  • Жаби
  • Равлики
  • Різні комахи

Як бачимо, не тільки теплокровні є їжею для нічних пернатих. Тим не менш основною їжею, яку обов’язково вживають вільні сови, є гризуни. Вони з цим завданням справляються блискуче, так як у них навіть вуха налаштовані на той самий частотний діапазон, в якому пищать миші. Завдяки такій особливості пернаті можуть за сезон зловити тисячу полівок, що добре позначається на сільському господарстві як окремо взятої країни, так і приватним фермерам.

Ссылка на основную публикацию