Опис північного оленя: характеристика породи, поведінку, харчування і розмноження

Північний олень — парнокопитна ссавець тварина сімейства оленевих. Крім домашніх північних оленів, яких розводять в якості транспортних і сільськогосподарських тварин, в північній частині Євразії, в Північній Америці, на островах, на острові Таймир і в тундрі Крайньої Півночі збереглася велика кількість диких північних оленів.

Опис північного оленя

Довжина тіла тварини близько двох метрів, його маса від ста до двохсот двадцяти кілограм, висота ссавця від ста десяти до ста сорока сантиметрів. Північні олені, які живуть на островах Північного Льодовитого океану і в тундрі, в розмірах поступаються своїм південним побратимам, які живуть в тайгових районах.

У північних оленів як у самців, так і у самок, є дуже великі роги. Довгий основний стовбур рогу згинається спочатку назад, а потім вперед. Кожну рік, в травні або червні, скидають роги самки, а в листопаді або грудні — самці. Через деякий час роги знову відростають. На відросло рогах збільшується число відростків, за рахунок чого їх форма ускладнюється. Повного розвитку вони досягають до п’ятирічного віку тварини.

Довгий зимове хутро. З їх шиї звисає грива. Волос хутра дуже крихкий і легкий, так як його серцевина наповнена повітрям. Однак оленячий хутро дуже теплий. Забарвлення зимового хутра мінливий, від майже білого до чорного кольору. Часто забарвлення може бути строкатий, що складається з темних і світлих ділянок. Літнє хутро м’якше і набагато коротше.

Його забарвлення сіро-бура або кавово-бура. Подивись і боки шиї світлі. Хутро лісових тварин темніший, ніж хутро оленів Крайньої Півночі. Маленькі оленята одноколірні. Їх хутро буро-сірий або бурий. Відрізняються тільки оленята Південного Сибіру. У них на спині бувають великі світлі плями.

Широкі копита передніх ніг цих парнокопитних мають поглиблення у вигляді совка або ложки. Ними зручно розгрібати сніг, щоб відкопувати з-під нього ягель.

Поведінка і харчування

Північні олені є громадськими тваринами. Пасуться вони величезними стадами в яких може налічуватися тисячі голів, а при перекочёвках стада досягають десятки тисяч. Оленячі стада протягом десятків років мігрують завжди одним і тим же маршрутом. Вони можуть переміщатися на п’ятсот кілометрів і більше. Тварини добре плавають, тому без праці переправляються через ріки і протоки.

  • Сибірські особини взимку живуть в лісі. До кінця травня великі стада тварин йдуть в тундру, де в цей час для них більше їжі. Там менше комарів і оводів, від яких страждають олені. У серпні або вересні тварини перекочовують назад.

  • Скандинавські олені лісів уникають.

  • У Північній Америці олень (карібу) в квітні мігрує з лісу ближче до моря. У жовтні повертається назад.

  • Європейські тварини протягом року йдуть порівняно недалеко. Влітку вони піднімаються в гори, туди, де прохолодніше і можна врятуватися від мошки і гнусу. Взимку спускаються вниз або переходять з однієї гори на іншу.

Дуже страждають олені від оводів, які під їх шкіру відкладають яєчка. В результаті утворюються нариви, в яких живуть личинки. У ніздрі тварини відкладає яєчка носової ґедзь. Дуже багато страждань завдають ці комахи оленям і іноді навіть виснажують їх.

Харчуються північні олені в основному рослинами: оленячих мохом або ягелем. Цей корм становить основу їхнього харчування протягом дев’яти місяців. Маючи чудово розвинений нюх, тварини дуже точно знаходять під снігом ягель, ягідні чагарники, осоки, гриби. Розкидаючи сніг копитами, вони добувають собі прожиток. У раціон можуть входити і інші лишайники, ягода, трава і навіть гриби. Олені їдять яйця птахів, гризунів, дорослих птахів.

Взимку тварини поїдають сніг, щоб втамувати спрагу. Вони у великих кількостях п’ють морську воду, щоб підтримати в організмі сольовий баланс. Для цього ж гризуть скинуті роги. Через брак в раціоні мінеральних солей олені можуть гризти роги один у одного.

Розмноження і тривалість життя

Свої шлюбні ігри північні олені починають у другій половині жовтня. В цей час самці, домагаючись самок, влаштовують бої. Самка північного оленя виношує дитинча майже вісім місяців, після закінчення яких народжує одного оленяти. Дуже рідко буває двійня.

Вже на наступний день після свого народження малюк починає бігати за матір’ю. До початку зими самка годує оленяти молоком. Через три тижні після народження у оленяти починають пробиватися ріжки. На другому році життя настає статева зрілість тварини. Народжувати самка може до вісімнадцятирічного віку.

Живуть північні олені близько двадцяти п’яти років.

Домашній північний олень

Ізолювавши частина стада диких тварин, люди одомашнили північного оленя. Домашні тварини звикли до людей, живуть на напіввільному випасі і в разі небезпеки не розбігаються, сподіваючись на те, що люди їх захистять. Тварини використовуються в якості їздових тварин, дають молоко, шерсть, кістки, м’ясо, роги. У свою чергу, від людини твариною потрібні тільки сіль і захист від хижаків.

  1. Забарвлення домашніх особин різний. Це може бути пов’язано з індивідуальними особливостями, статтю і віком. Європейські тварини після закінчення линьки зазвичай темні. Велика частина голови боків і спини бура. Кінцівки, хвіст, шия, тім’я, лоб сіруваті. Сніжно-білі домашні тварини високо цінуються у народів Півночі.

  2. За розмірами домашні олені значно менше диких.

  3. До сих пір для жителів Крайньої Півночі олень є єдиною домашньою твариною, з яким пов’язана їх життя і добробут. Ця тварина для них і транспорт, і матеріал для жител, і одяг, і їжа.

  4. У тайгових районах на оленях їздять верхи. Щоб не поламати спину тварини, сідають ближче до шиї. У тундрі і лісотундрі їх запрягають в нарти (зимові або літні) навскіс трійками або четвірками. Для перевезення однієї людини запрягають одну тварину. До ста кілометрів на день може пройти трудяга без особливої ??втоми.

вороги оленів

Північний олень бажаний для великих хижаків, так як має м’ясо і жир. Його ворогами є вовк, ведмідь, росомаха, рись. Під час міграції для хижаків настає благодатна пора. Оленячі стада пересуваються на далекі відстані, хворі і слабкі тварини відстають, вибився з сил. Вони і стають здобиччю росомах і вовчих зграй.

Безжально нищить цих тварин і людей. Він полює на тварину через його рогів, шкури, м’яса.

В даний час близько п’ятдесяти тисяч тварин налічується в Північній Європейської частини, приблизно шістсот тисяч в Північній Америці і вісімсот тисяч в полярних зонах Росії. Значно більше домашніх оленів. Їх загальна кількість близько трьох мільйонів голів.

Ссылка на основную публикацию