Птах дронт: зовнішній вигляд, особливості живлення, розмноження і матеріальні залишки

Дронт являє собою нелетающую вымершую птицю, яка жила на острові Маврикій. Перша згадка про цього птаха виникло завдяки мореплавцям з Голландії, який відвідав острів в кінці XVI століття. Більш детальні дані про птаха були отримані в XVII столітті. Деякі натуралісти довгий час вважали дронта міфічною істотою, проте згодом з’ясувалося, що ця птиця дійсно існувала.

Зовнішній вигляд

Дронт, відомий як птах додо, був досить великим. Дорослі особини досягали ваги в 20-25 кг, а їх зростання становило приблизно 1 м.

Інші характеристики:

  • роздуте тіло і невеликі крила, що свідчать про неможливість польоту;
  • сильні короткі ноги;
  • лапи з 4 пальцями;
  • короткий хвіст з декількох пір’я.

Ці птахи були повільними і переміщалися по землі. Зовні пернате чимось нагадувало індика, однак на його голові не було гребеня.

Головна характеристика – це гачкуватий дзьоб та відсутність оперення біля очей. Деякий час вчені вважали, що дронти є родичами альбатросів з-за схожості їхніх дзьобів, однак це думка не було підтверджено. Інші зоологи говорили про приналежність до хижим птахам, включи грифів, у яких шкіра на голові також не оперена.

Варто відзначити, що довжина дзьоба маврикийского дронта становить приблизно 20 см, причому його кінець зігнутий вниз. Колір тіла палевий або попелясто-сірий. Пір’я на стегнах чорні, а на грудях і крилах білясті. По суті, крила були лише їх зачатками.

Розмноження і харчування

На думку сучасних вчених, дронти створювали гнізда з пальмових гілок і листя, а також землі, після чого сюди відкладалося одне велике яйце. Висиджуванням протягом 7 тижнів займалися самець і самка по черзі. Цей процес разом з вигодовуванням пташеня тривав кілька місяців.

У такий відповідальний період дронти нікого не підпускали до гнізда. Варто відзначити, що інших птахів проганяв дронт того ж статі. Наприклад, якщо до гнізда наближалася інша самка, самець, що сидить на гнізді, починав махати крилами і видавати гучні звуки, закликаючи свою самку.

В основі раціону дронтов були зрілі плоди пальми, листя та бруньки. Вчені змогли довести саме такий тип харчування по камінню, виявленим у шлунку птахів. Ці камінчики виконували функцію перетирання їжі.

Залишки виду та докази його існування

На території Маврикія, де і мешкав дронт, великих ссавців і хижаків не було, з-за чого птиця стала довірливою і дуже мирною. Коли люди почали прибувати на острови, вони винищували дронтов. Крім цього, сюди були завезені свині, кози і собаки. Ці ссавці їли чагарники, де розташовувалися гнізда дронтов, тиснули їх яйця, знищували пташенят і дорослих птахів.

Після остаточного винищення вченим було складно довести, що дронт дійсно існував. Одному з фахівців вдалося знайти на островах кілька масивних кісток. Трохи пізніше в цьому ж місці були проведені масштабні розкопки. Останнє дослідження проводилося в 2006 році. Саме тоді палеонтологи з Голландії знайшли на Маврикії останки скелета дронта:

  • дзьоб;
  • крила;
  • лапи;
  • хребет;
  • елемент стегнової кістки.

В цілому скелет птаха вважається дуже цінною науковою знахідкою, але знайти його частини набагато простіше, ніж вціліле яйце. До наших днів вона збереглася лише в одному примірнику. Його цінність перевищує цінність яйця мадагаскарського эпиорниса, тобто самої великої птиці, що існувала в стародавні часи.

Цікаві факти про птаха

  • Зображення дронта красується на гербі Маврикія.
  • Згідно з однією з легенд з острова Реюньйон була вивезена у Францію пара птахів, які при зануренні на корабель плакали.
  • Існує дві письмові пам’ятки, створені в XVII столітті, де детально описаний зовнішній вигляд дронта. В цих текстах згадується величезний шишкообразный дзьоб. Саме він виступав головним захистом птиці, яка не могла уникнути зіткнення з недругами, оскільки не вміла літати. Очі птаха були дуже великими. Їх часто порівнювали з великими ягодами агрусу або діамантами.
  • До початку шлюбного сезону дронти жили поодинці. Після спарювання птахи ставали ідеальними батьками, адже вони докладали всі зусилля для захисту потомства.
  • Вчені з Оксфордського університету сьогодні проводять ряд експериментів, пов’язаних з генетичною реконструкцією дронта.
  • На початку XXI століття була проаналізована послідовність генів, завдяки чому стало відомо, що сучасний гривистий голуб є одним з найбільш близьких родичів дронта.
  • Існує думка, що спочатку ці пернаті могли літати. На території, де вони жили, не було хижаків або людей, тому потреба підніматися в повітря була відсутня. Відповідно з часом хвіст перетворився на невеликий чубчик, а крила деформувалися. Варто зазначити, що така думка не було науково підтверджено.
  • Існує два види птахів: маврикійський і родригесский. Перший вид був знищений у другій половині XVII століття, а другий дожив лише до початку XIX століття.
  • Свою другу назву дронт отримав з-за моряків, які вважали птицю дурною. З португальської мови перекладається як додо.
  • Повний комплект кісток містився в Оксфордському музеї. На жаль, цей скелет згорів під час пожежі, що сталася в 1755 році.

Дронт викликає величезний інтерес у вчених зі всього світу. Цим пояснюються численні розкопки та дослідження, які проводяться і сьогодні на території Маврикія. Більш того, деякі фахівці зацікавлені у відновленні виду за допомогою генної інженерії.

Ссылка на основную публикацию