Зелений дятел: опис зовнішнього вигляду, харчування, розмноження і фото

У змішаних і листяних лісах Європи мешкають великі птахи з красивим нарядом — зелені дятли. Відсутні вони лише в місцевостях, зайнятих тундрою і на території Іспанії. У Росії птахи живуть на Кавказі і на захід від Поволжя. У ряді суб’єктів Російської Федерації зелений дятел занесений до Червоної книги.

Опис зовнішнього вигляду і голоси зеленого дятла

Верхня частина тулуба і крила птаха сягають оливково-зелене забарвлення, нижня — світло-зелений або зеленувато-сірий з темними плямами (на фото).

Під дзьобом у дятла розташована смужка пір’я, що нагадує вуса. У самок вона чорна, у самців — червона з чорної облямівкою. На їх потилиці і в верхній частині голови є вузька шапочка яскраво-червоного пір’я. Чорна передня частина голови птиці на тлі зелених щік і червоного верху виглядає як «чорна маска». У зелених дятлів жовто-зелене Надхвістя і свинцево-сірий дзьоб.

Самки і самці відрізняються тільки за забарвленням вусів. У що не досягли статевої зрілості птахів «вуса» нерозвинені. У молодих особин очі темно-сірого кольору, а у старих — блакитно-білого.

Дятли мають чотирипалі лапи і гострі загнуті кігтики. З їх допомогою вони міцно чіпляються за кору дерева, при цьому опорою птиці служить хвіст.

голос

У порівнянні з сивим дятлом у зеленій особини голос різкіший і характеризується як «клекіт» або «регіт». Птахи видають гучні звуки, схожі на «глюк-глюк» або «клей-клей». Наголос в основному робиться на другому складі.

Птахи обох статей кричать протягом всього року, і їх репертуар один від одного не відрізняється. Під час співу зміни по висоті голосу не відбувається. Зелений дятел майже не вистукує трелі і рідко довбає дерева.

Красиві фото: Зелений дятел

Полювання та харчування

Зелені дятли — це дуже ненажерливі птиці. У великій кількості вони поїдають мурах, які є їх улюбленими ласощами.

На відміну від інших видів дятлів, ці особи прожиток собі шукають не на деревах, а на землі. Знайшовши мурашник, птах своїм липким десятисантиметровим мовою витягує з нього мурах і їх лялечок.

Харчуються вони в основному:

  • мурахами роду Formica, Lasius і рудими лісовими мурахами;

  • равликами, гусеницями боржників, личинками дроворубів, дощовими черв’яками;

  • бджолами, яких ловлять біля вуликів, підвішених в лісі;

  • рослинними кормами, які вони вживають в їжу в меншій мірі, вибираючи опале плоди шовковиці, винограду, черешні, вишні, хурми, груші, яблуні. Можуть подзьобати ягоди і насіння.

У холодну пору року, коли випадає сніг, і мурахи ховаються під землю, в пошуках їжі зелені дятли в заметах проривають нори. Шукають вони заснули комах і в різних затишних куточках. Крім цього, взимку птахи охоче клюють замерзлі ягоди тиса і горобини.

розмноження

Вже до кінця першого року життя зелені дятли приступають до розмноження. Зиму самка і самець проводять один від одного окремо. А в лютому у них починається шлюбне збудження, яке досягає свого піку на початку квітня.

Навесні особини обох статей виглядають дуже збудженими. Вони перелітають з гілки на гілку і рекламують вбрання під гніздо місце гучними і частими криками. На відміну від інших дятлів барабанний стукіт у них трапляється рідко.

На початку шлюбного періоду птахи співають вранці, а до кінця — вечорами. Навіть після звукового контакту самки і самця їх активність не припиняється. Спочатку птиці перегукуються один з одним, потім сходяться всі ближче і торкаються дзьобами. Ці ласки завершуються спарюванням. Перед зляганням самець ритуально годує самку.

Пари утворюються тільки на один сезон. Однак через прихильності птахів до певного гнізда, ці ж особи можуть возз’єднатися і на майбутній рік. Цим вони відрізняються від сивих дятлів, ведуть кочовий спосіб життя поза сезоном розмноження і часто змінюють місця гніздування. Зелені ж дятли свою територію далеко не залишають і від місць ночівлі більш ніж на п’ять кілометрів не відлітають.

облаштування гнізд

Перевага птиці віддають старому дупла, яке може використовуватися до десяти і більше років поспіль. Найчастіше нове гніздо зелені дятли облаштовують на відстані не більше п’ятисот метрів від торішнього.

Довбають дупло обидві птиці, але більшу частину часу, звичайно ж, самець.

Розташовуватися дупло може на бічному суку або в стовбурі, на висоті від двох до десяти метрів від землі. Дерево птахи вибирають з підгнилого серединою або мертве. Найчастіше для будівництва гнізда використовуються м’які породи дерев, такі як:

  • верба;
  • береза;
  • бук;
  • тополя.

Діаметр гнізда від п’ятнадцяти до вісімнадцяти сантиметрів, а глибина може досягати п’ятдесяти сантиметрів. Дупло в діаметрі зазвичай близько семи сантиметрів. Роль підстилки виконує товстий шар деревної потерті. На будівництво нового гнізда йде від двох до чотирьох тижнів.

Пташенята зеленого дятла

Яйця птиці відкладають з кінця березня по червень. Кількість яєць в одній кладці може бути від п’яти до восьми. Вони мають довгасту форму і блискучу шкаралупу.

На гніздо птах сідає після відкладання останнього яйця. Насиджування триває чотирнадцять-сімнадцять днів. У парах на гнізді сидять обидві особини, змінюючи один одного кожні дві години. Вночі найчастіше в гнізді присутній тільки самець.

На світло пташенята з’являються практично одночасно. Доглядають за ними батько й мати. Годують пташенят зелені дятли з дзьоба в дзьоб, відригуючи принесену їжу. Дорослі особини до вильоту пташенят з гнізда поводяться приховано, не виказуючи нічим свою присутність.

На двадцять третій — двадцять сьомий день життя, пташенята починають привертати до себе увагу і періодично намагаються вибратися з гнізда. Спочатку вони просто повзають по дереву, а потім починають літати, кожен раз повертаючись назад. Навчившись добре літати, частина пташенят слід за самцем, а частина за самкою, і тримаються разом з батьками ще близько семи тижнів. Після цього кожен з них починає самостійне життя.

Людині зеленого дятла легше почути, ніж побачити. Той, хто побачить або почує цю красиву співочу пташку, отримає незабутнє враження і голос зеленого дятла не переплутає вже ні з ким.

Ссылка на основную публикацию